Waar kan ik het Zonnehuisje vinden in de Tuinen van Appeltern?

Het Zonnehuisje staat in tuin nr. 11, klik hier voor de plattegrond.

Is het Zonnehuisje altijd te bezichtigen in de Tuinen van Appeltern?

Ja, het Zonnehuisje kun je tijdens de openingstijden van Appeltern altijd zelf bekijken in de inspiratietuin ‘Smell the Silence Garden’ van Thea Visser. Ook nu, tijdens de Coronaperiode, is Appeltern gewoon open.

Kan ik het Zonnehuisje ook van binnen bekijken in de Tuinen van Appeltern?

Ja, het Zonnehuisje is altijd open. Neem gerust een kijkje in het huisje en ga er even in zitten. Misschien kun je je voorstellen hoe je vanuit het Zonnehuisje uit zou kijken op je eigen tuin!

Hoe groot is het Zonnehuisje?

De afmetingen van het Zonnehuisje zijn 2,5 bij 2,5 meter en 2,6 meter hoog.

Klik hier voor meer informatie.

Hoeveel ruimte heb ik nodig om een Zonnehuisje te kunnen plaatsen?

Een Zonnehuisje is 2,5 bij 2,5 meter. Om het goed rond te kunnen draaien is een vrije plek van minimaal 3,5 meter doorsnede nodig.

Klik hier voor meer informatie.

De ingang naar mijn tuin is niet breed, kan het Zonnehuisje dan wel bij mij geplaatst worden?

Ja dat kan zeker!

Het Zonnehuisje bestaat uit 6 elementen: de 4 wanden, het dak en de vloer die in de werkplaats gemaakt worden. Deze elementen vervoeren we rechtstandig op een aanhanger en kunnen we 1 voor 1 je tuin in dragen, vervolgens monteren we het Zonnehuisje ter plekke.
Als de toegang breed genoeg is en er is een geschikt rijpad, dan rijden we het Zonnehuisje in zijn geheel van onze werkplaats met de aanhanger naar je toe en tillen we het op zijn plek met de hefinstallatie van de aanhanger. In de Jordaan in Amsterdam hebben we zelfs een kraan gebruikt om de elementen van het Zonnehuisje over het hoge huis heen te tillen naar de achtertuin.
Heb ik een vergunning nodig om een Zonnehuisje op mijn perceel te laten plaatsen?

Nee, je hebt bijna nooit een vergunning nodig voor het Zonnehuisje. In het algemeen zijn er 2 regels die je hierbij aan moet houden: het Zonnehuisje moet minimaal 1 meter achter de rooilijn van je huis geplaatst worden en er mag niet al meer dan de helft van je perceel bebouwd zijn.

Check in ieder geval altijd de regels van je eigen gemeente: www.omgevingsloket.nl/Particulier/particulier

Heeft een Zonnehuisje een fundering?

Ja, wij plaatsen een hardhouten ringbalk als fundering. Deze ringbalk zetten we vast met hardhouten palen die we in de grond heien. Op deze fundering bevestigen we de stalen ring waarop het Zonnehuisje kan draaien.

Hoe is het klimaat in het Zonnehuisje?

Als de zonnestralen het Zonnehuisje in schijnen, is het al snel aangenaam warm. Wordt het je in de zomer in de volle zon te heet? Dan draai je het huisje met de achterkant naar de zon en zet je de ramen en deuren open, dat is het grote voordeel van een draaibaar tuinhuisje.

Wil je in de winter in het Zonnehuisje zitten, plaats dan een kacheltje.

Kan ik het Zonnehuisje laten isoleren?

Ja, het is mogelijk het Zonnehuisje van binnen te laten isoleren. Het nadeel hiervan is dat je dan de mooie zichtbare constructie van binnen kwijt bent, dit geeft het huisje juist haar charme. Dubbel glas is ook eventueel mogelijk.

 

Kan ik een houtkacheltje in het Zonnehuisje plaatsen?

Ja, een klein houtkacheltje van minder dan 3kw kan prima! Je moet dan wel de vloer onder en de wand achter het kachteltje beschermen met een cementgebonden plaat.

 

Waar wordt het Zonnehuisje voor gebruilkt?

Het Zonnehuisje wordt op vele manieren gebruikt: als tuinhuis, prieel, atelier, studio, coachingspraktijk, speelhuisje voor de (klein)kinderen, thuiskantoor, ruimte voor meditatie, welness of yoga, als extra slaapkamer, muziekruimte, studieruimte of schrijvershuisje.

Kan ik het Zonnehuisje verplaatst worden, bijvoorbeeld als ik ga verhuizen of naar 1 van mijn kinderen?

Ja, dat is zeker mogelijk. We kunnen het Zonnehuisje demonteren naar de 6 elementen waaruit het is opgebouwd. Het fundament en deze elementen kunnen op een ander adres weer opgebouwd worden tot het Zonnehuisje.

Kan er stroom worden aangelegd in het Zonnehuisje?

Ja, dat kan door middel van sleepgeleiding. De stroomkabels komen dan omhoog in de hoeken van huisje. We leveren hierbij authentieke stopcontacten van wit of zwart bakeliet. 

Is het Zonnehuisje makkelijk te verwarmen?

Ja, dat kan. Wij gebruiken zelf tapijtverwarming onder een het vloerkleed, lees er hier meer over, dit werkt geweldig goed. Verwarmen door middel van een verwarmingspaneel kan ook heel goed.

Gebruiken jullie FSC hout voor het Zonnehuisje?

Ja.

Kan ik kiezen voor gevelbekleding van een ander soort hout? Zoals Red Cedar, Meranti of Siberisch Lariks?

Ja, dat is mogelijk. De meerprijs hiervan hangt af van de dagprijs van deze houtsoort, we nemen dit graag voor je op in een offerte.

Is het ook mogelijk een Zonnehuisje zonder draaischijf door jullie te laten maken?

Zeker, dat kan. In dat geval maken we een hardhouten fundering in de grond met daarop een hardhouten balkenlaag en een houten vloer in het Zonnehuisje.

Wat moet ik aan voorbereidingen doen voordat het Zonnehuisje bij mij geplaatst kan worden?

Op de plek waar je het Zonnehuisje wilt hebben, moet je zorgen voor een ruimte van minimaal 3,5 meter doorsnede vrij van beplanting, bomen en stenen. Het huisje mag ook zo op het grasveld geplaatst worden. Wij zorgen ervoor dat de fundering waterpas op de ondergrond komt te staan.

Kan ik zelf de kleuren van het Zonnehuisje kiezen?

Ja natuurlijk! Het is jouw huisje!

De verf die we gebruiken om de binnen- en buitenkant van jouw Zonnehuisje te schilderen, mengen we in de kleuren die jij wenst. Je kunt kiezen uit kleuren van alle bekende verfmerken.

Wat voor soort wielen zitten er onder het Zonnehuisje?

Onder het huisje zitten massief stalen wielen, net als vroeger onder een tbc-huisje. Deze wielen hebben nagenoeg geen onderhoud nodig. Het advies is om het  Zonnehuisje in ieder geval 1 keer per maand rond te draaien.

Is er onderhoud nodig aan de draaischijf van het Zonnehuisje?

Zorg ervoor dat het Zonnehuisje iedere maand minstens eenmaal een kwartslag gedraaid wordt. De assen van de wielen moeten 2 x per jaar ingespoten worden met WD 40.

Hoe wordt het hemelwater van het Zonnehuisje afgevoerd?

Aan de achterzijde van het Zonnehuisje monteren wij een authentieke zinken bakgoot met kraal. Vanuit de goot loopt een zinken regenpijp tot onderaan het huisje. Onder uit de pijp kan het regenwater gewoon op het gras, grind of terras lopen.

Door het plaatsen van de goot aan de achterzijde wordt het hemelwater netjes opgevangen en loopt het niet langs de gevel naar beneden. Dit is voor het behoud van het hout en het schilderwerk.

Wat kost een Zonnehuisje?

Op deze pagina zie je wat een Zonnehuisje en de bijbehorende opties kosten.

Als je ervan uitgaat dat een goed onderhouden Zonnehuisje minimaal 30 jaar mee gaat, is dit slechts 1,33 per dag! Maar ik weet zeker dat de constructie van een Zonnehuisje zeker 75 jaar blijft staan! Lees hier meer.

Is het nodig het Zonnehuisje vast te zetten als het hard waait om te voorkomen dat het door de wind gaat draaien?

Het zonnehuisje weegt totaal 1100 kilo en gaat door harde wind niet draaien. Ook wegwaaien is niet aan de orde. Meerdere zonnehuisjes staan aan de rand van een weiland of langs een dijk en zijn nog nooit op- of weggewaaid.

Behoort het ook tot de mogelijkheden om het Zonnehuisje in een ander formaat te laten maken?

Ja, er zijn al Zonnehuisjes in diverse varianten en afmetingen door ons gemaakt.
Bijvoorbeeld een Zonnehuisje met een bedstee van 2,5 x 4 meter, een Zonnehuisje van 3 x 3 meter en één als praktijkruimte van 3 x 4 meter. Ook hebben we een Zonnehuisje gemaakt van 3 meter breed en 2,5 meter diep met een open prieel eraan vast van 4 meter breed.

Bij andere afmetingen is het niet altijd mogelijk om het Zonnehuisje draaibaar te maken. Ook kan het dan niet altijd van tevoren door ons geschilderd worden.