Als Feng Shui expert maak ik onder andere gebruik van de Pa Kua, ook wel energiemap genoemd. Feng Shui bestaat uit meerdere lagen, de Pa Kua is hier één van. Door een transparante Pa Kua op een plattegrond van een stad, dorp, gebouw, huis, kamer of tuin te leggen, kun je deze verdelen in 9 gebieden: het centrum en de 8 parten hier omheen. Elk van de 8 parten van de Pa Kua staat onder andere voor een windrichting en één van de elementen water, aarde, hout, vuur of metaal.

Het precieze Noorden op de plattegrond wordt hierbij als uitgangspunt gebruikt, zoals het hoort in de klassieke Feng Shui. Hierdoor krijg je inzicht in de windrichtingen en dus de energiestroming. Het stromen van positieve energie is waarom het gaat in de Feng Shui. Als dit optimaal kan stromen, bevordert dit liefde, geluk, welvaart, gezondheid en persoonlijke groei.

Toen ik van Thea Visser de plattegrond kreeg van de door haar ontworpen tuin ‘Smell the Silence’, heb ik eerst het precieze Noorden bepaald en toen mijn Pa Kua erop gelegd.

Nu wist ik al dat Thea een gevoelige vrouw is die heel intuïtief te werk gaat. Maar toen ik de Pa Kua op de juiste manier had neergelegd, wist ik niet wat ik zag! Thea heeft met de materialen die ze gekozen heeft en het toevoegen van het draaibare Zonnehuisje aan haar tuin, niet alleen bij voorbaat al een goede Feng Shui tuin gemaakt, maar ook de objecten precies in de juiste windrichtingen gezet.

Haar ontwerp is een goede Feng Shui tuin te noemen om onderstaande redenen:

– De hoge beukenhaag met gelijke hoogte aan de achter- en zijkanten geeft balans. De haag werkt ook als een omarming van de tuin waardoor de energie erin vastgehouden wordt.

– De vlinder van Cortenstaal staat in het part van de Pa Kua dat staat voor het element Metaal. Het materiaal waarvan de vlinder is gemaakt komt hier dus mee overeen. Dit is zeer gunstig.

– De takkenbank met een basis van metaal staat in het Westen, waar ook het element Metaal bij hoort. Dus weer komt het materiaal overeen met het gebied van hetzelfde element.

– Het draaibare Zonnehuisje staat voor het grootste deel in het Zuidwesten, in het element Aarde. De vorm van het Zonnehuisje, komt overeen met het symbool dat bij het element Aarde hoort: vierkant. En nog mooier is dat het Zonnehuisje een plek is waar je kunt aarden, en de energie van deze windrichting werkt hierin mee.

– Het meanderende pad naar het Zonnehuisje toe zorgt voor fijne energie in de richting van het huisje. Zou het een kaarsrecht pad zijn, dan zou het onrust geven omdat de energie dan heel snel richting het Zonnehuisje zou komen.

– Het waterornament staat in het Zuidoosten, de richting die staat voor het element Hout. Water in deze hoek geeft volgens Feng Shui rijkdom en voorspoed omdat water het voedende element voor hout is. Bomen (hout) hebben immers water nodig om te groeien.

– Het gravelpad naar het Zonnehuisje ligt vooral in het Zuidwesten en Noordoosten. Deze richtingen staan beide voor het element Aarde, wat overeenkomt met het materiaal (gravel in aardetinten) waarmee het pad gemaakt is. Aarde geeft een energie van rust en aarden. Hoe toepasselijk voor een pad naar je eigen plekje, het Zonnehuisje.

Met behulp van de Pa Kua is het mogelijk om elke tuin goede Feng Shui mee te geven.

Zie ook mijn site Feng Shui voor Geluk.

Lees meer over het Zonnehuisje in Appeltern in deze blog van mij.