Jaren geleden, ik denk wel zo’n 18 jaar, ging ik eens naar de Tuinen van Appeltern. Toen ik daar rondliep door al die mooie tuinen, aangekleed met tuinhuizen, tuinsets, kassen, ornamenten en prachtige Engelse priëlen, stelde ik mij voor hoe ontzettend gaaf het zou zijn als 1 van mijn projecten hier ooit in een modeltuin zou kunnen staan. Zelf dacht ik dat dit altijd een onbereikbare droom zou blijven. Daarom heb ik ook nooit de moeite genomen om mij te verdiepen in hoe dit ik voor elkaar zou kunnen krijgen. Maar achteraf blijkt, dat ik onbewust, in het najaar van 2018, een zaadje heb gezaaid om deze droom te gaan verwezenlijken.

Thea Visser van Rosea Tuinen, tuinontwerpster en hovenier, begon mij in september 2018 te volgen op LinkedIn. Daar zag zij in een post van mij voor het eerst mijn draaibare Zonnehuisje. Haar jarenlange droom om een inspiratietuin op Appeltern in te mogen richten kwam toen ineens een stuk dichterbij. In het Zonnehuisje zag ze de eyecatcher die haar tuin helemaal compleet zou maken.

Het idee

Thea begon te tekenen en maakte een eerste opzet voor haar inspiratietuin. Toen belde ze mij, terwijl ik op vakantie was in Frankrijk. Op mijn schermpje zag ik een onbekend nummer, maar omdat ik nogal nieuwsgierig van aard ben, nam ik op. Thea stelde zich voor en vertelde enthousiast over haar plan om een tuin in Appeltern te maken met hierin een Zonnehuisje. Ze vertelde dat een inspiratietuin 5 jaar lang op Appeltern blijft staan, en daarna plaatsmaakt voor een nieuwe tuin van een andere ontwerper.

 

Ondanks dat ik Thea nog nooit had ontmoet, voelde het tijdens dit eerste telefoongesprek direct alsof dit gewoon zo de bedoeling was. We spraken af dat ik na mijn vakantie contact met haar op zou nemen als ik over haar idee had nagedacht. Maar, het lukte me natuurlijk niet om tot dan te wachten. Ik bestookte haar met berichtjes met alle vragen die bij me opkwamen: hoe groot is de tuin, wat is je idee voor het ontwerp, ga je er vaak heen op speciale dagen, komt er een bord in de tuin met informatie over het Zonnehuisje. Allemaal zaken die ook later wel besproken hadden kunnen worden, maar ik wilde het direct weten. Thea had wel in de gaten dat ik grote interesse had.

Het Feng Shui ontwerp

Na mijn vakantie stuurde Thea mij de eerste tekening van haar ontwerp en ik werd er direct vrolijk van! Een prachtige tuin omheind met een beukenhaag, een kronkelpad naar het Zonnehuisje, een waterornament, een bankje, een kunstwerk, volwassen bomen en prachtige variatie in kleuren en geurende planten. Ze noemt haar inspiratietuin: ‘Smell the Silence Garden’. Na het ontwerp goed bekeken en geanalyseerd te hebben, kon ik Thea vol vreugde vertellen dat ze zonder het te weten een Feng Shui tuin had ontworpen.

Alleen het element ‘vuur’ moest nog aan het ontwerp toegevoegd worden, verder waren alle Feng Shui kenmerken en elementen al aanwezig:

  • de omheinende heg voor ondersteuning en geborgenheid
  • het meanderende pad naar het Zonnehuisje toe, waardoor de energie gedoseerd naar het huisje kan vloeien
  • het element Water is in de tuin aanwezig in het waterornament
  • het element Aarde komt terug in de gravel in aardetinten op het paadje naar het Zonnehuisje
  • het Hout element zit in de groei van de planten, de frisgroene blaadjes en de rechthoekige tuinbank
  • het ijzeren vlinderornament staat voor het element Metaal
  • het element Vuur heeft Thea toegevoegd door rood, oranje en fuchsia bloemen te gebruiken.

Het Zonnehuisje zelf is het ultieme Feng Shui huisje te noemen omdat het naar elke richting te draaien is. Volgens de leer van Feng Shui heeft elk persoon een aantal positieve windrichtingen die te berekenen zijn op basis van zijn of haar tijdstip van geboorte. Door het Zonnehuisje naar een positieve windrichting te draaien met behulp van het ingebouwde kompas, trekt diegene meer liefde, welvaart en geluk aan.

Naar Appeltern

Met haar ontwerp onder de arm ging Thea naar Appeltern voor haar afspraak met Ben van Ooijen, de directeur van de Tuinen van Appeltern. Ben was verrast door het ontwerp en het mocht zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Hij stelde voor om het Feng Shui aspect van de tuin en het huisje ook zeker te benoemen. Dit was nog nooit eerder toegepast in het tuininspiratiepark van 22 hectare.

Thea en ik vonden het inmiddels de hoogste tijd om elkaar te ontmoeten. Op 13 maart zagen we elkaar in Eenum en het was direct raak, alles klopte. We hebben over van alles en nog wat gekletst, onder andere over het ondernemerschap, kinderen en klanten. En het belangrijkste was, we wisten dat deze gezamenlijke missie zou gaan slagen. Thea’s missie is mensen bewust maken van wat de natuur allemaal kan betekenen, ook in een tuin. Groen is leven en essentieel. Mijn missie is om mensen in deze hectische tijd een eigen plekje te geven, waar ze zich terug kunnen trekken om zichzelf te zijn en zich geborgen te voelen. Onze afzonderlijke missies versterken elkaar in deze samenwerking.

31 maart was het zover, we vertrokken met het Zonnehuisje naar Appeltern. De inspiratietuin was helemaal voorbereid, de grond gefreesd en het gravelpad aangelegd. Het was duidelijk waar het Zonnehuisje moest komen. Thea zou later op de dag ook komen zodat we elkaar nog even zouden zien. De opbouw van het huisje ging voorspoedig. Na het schoonmaken en inrichten kwam Ben van Ooijen langs om kennis te maken. Hij noemde het Zonnehuisje een mooie aanwinst voor Appeltern en met 100.000 bezoekers per jaar en 2 miljoen bezoekers op de site zouden alle partijen met deze inspiratietuin veel bekijks trekken. Hij stelde me dan ook direct voor om net als Thea inspiratiepartner te worden van de Tuinen van Appeltern. Wat een eer vind ik dat, hierdoor komt het Zonnehuisje nog meer in beeld en ga ik deze 5-jarige samenwerking met veel plezier tegemoet.

Dit had ik 18 jaar geleden niet durven dromen.