Alles is mogelijk, dat is mijn mantra. Ik geloof er heilig in en dat kan ook niet anders als je weet hoe mijn leven gelopen is. Het is doordrongen van leed, geweld en misbruik. Tot aan mijn 36e wist ik niet anders dan dat dit liefde was. Ergens diep van binnen riep er wel een stemmetje zoiets als ‘Hé, je bent meer waard dan dit.’ Maar geloven deed ik het niet, laat staan dat ik ernaar handelde. Tot het voor mij besloten werd. Mijn partner ging bij me weg en bleef ik samen met mijn zoon van dertien achter.

 

In al die jaren heb ik hard gewerkt aan het bedrijf in tuinhuisjes dat we samen hadden. Ik had hart voor de zaak en het ondernemersbloed zit in mijn genen. Ik besloot ervoor te gaan en heb hem volledig uitgekocht. Daar stond ik dan in mijn eentje, met mijn zoon en een bedrijf.

“Mijn enige overleving was hard werken.”

Ik was uitgeput van het jarenlang op eieren lopen. Van dingen doen die ik niet wilde en van dingen laten omdat het niet mocht. Te veel en te lang over mijn grenzen gegaan. Mijn gevoel van veiligheid was volledig weg. Mijn identiteit was verdwenen. Mijn enige overleving was hard werken. Ik besloot een eigen appartement achter mijn werkplaats te bouwen en nog een bedrijf met webshop erbij te nemen om mijn kansen te spreiden. Daarnaast zorgde ik goed voor mijn zoon, ’s avonds kon je me dan ook bij elkaar vegen.

monie van paassen alles is mogelijk

Het harde en vele werken bracht me enorme kracht. Dat was het enige wat ik vroeger in het bedrijf van mijn vader kon en waar nooit commentaar op kwam, dus daar moest wel iets goeds in zitten. Mijn klanten waren blij met me, mijn bedrijven liepen. Ergens begon het me te dagen dat wat ik deed wel goed was. Het maakte me trots.

De liefde van mijn leven kwam op mijn pad, een prachtige vent, alleen was hij veertien jaar jonger. Ik kon me werkelijk niet voorstellen dat hij voor mij zou kiezen. Ik heb hem wel tien keer afgewezen maar hij bleef komen. Hij liet me voelen wat liefde is. Mijn vertrouwen in mezelf en in de liefde groeide. Vanuit mijn hele wezen wilde ik graag een kind met hem. Maar durfde ik na alles op mijn intuïtie te vertrouwen? Ik kreeg op mijn 45e samen met hem een prachtige dochter. Mijn verhaal gaat niet over dromen najagen of je hart volgen. Wat ik je wil laten zien is dat niets onmogelijk is, wat je ook overkomt. Ik zie altijd overal mogelijkheden.

‘Alles is mogelijk’ van Monie van Paassen is 1 van de 50 verhalen van vrouwen over hun lefmoment in het boek ‘Lefwijf’, samengebracht door Lucinda Douglas. Het boek is hier verkrijgbaar.

monie van paassen niels borg